ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


►​ Τι είναι Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε από τον Α. Beck τη δεκαετία του 1960. Η βασική αρχή της θεωρίας στηρίζεται στο γεγονός ότι η συμπεριφορά του ατόμου καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης του, αλλά και από την εικόνα που το άτομο έχει διαμορφώσει για τον εαυτό του και το ρόλο του στον κόσμο.

Μέσα από τη διαδικασία της ΓΣΨ το άτομο μαθαίνει ότι δεν είναι το γεγονός που τον κάνει να νιώθει άσχημα, αλλά οι αρνητικές σκέψεις του για το συγκεκριμένο γεγονός.

Ο θεραπευόμενος μαθαίνει ότι αλλάζοντας τον αρνητικό τρόπο σκέψης του αλλάζει και ο τρόπος που αισθάνεται. Δουλεύοντας με συγκεκριμένες τεχνικές μεθόδους, βαθιά ριζωμένες πυρηνικές πεποιθήσεις, σφάλματα στη σκέψη, αυτόματες αρνητικές σκέψεις, λανθασμένα συναισθήματα και σωματοποιημένο άγχος, μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά διάφορες καταστάσεις.

Η ΓΣΨ αποτελεί την πλέον βραχυπρόθεσμη, τεχνικά δομημένη μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στις αγχώδεις διαταραχές, στις κρίσεις πανικού, στους ιδεοψυχαναγκασμούς, στις φοβίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα διαταραχών.

Όμως, το πιο σημαντικό όλων είναι ότι ο θεραπευμένος έχει στα χέρια του δυνατά εργαλεία να χρησιμοποιεί και μετά το τέλος της θεραπείας, στην καθημερινή του ζωή.